Місцеві вибори 2020: що нового?

Цьогоріч місцеві вибори в Україні можна назвати одними з найскладніших в організаційному плані, зважаючи на новинки виборчого законодавства та карантинні обмеження, викликані пандемією. Щоб розібратися що, де і як, представники кафедри політології та філософії організувати круглий стіл на тему: «Політична освіта в Україні. Що потрібно знати про місцеві вибори 2020?». Із новинками виборчого процесу нас погодилися ознайомити троє фахівців, безпосередньо пов’язаних із роботою в електоральному полі.

Вступна промова прозвучала від доцента кафедри політології та філософії Віннічук Ольги Василівни, яка в загальних рисах окреслила суть та значення заходу й представила доповідачів аудиторії.

Першим з них був Маркітантов Вадим Юрійович, кандидат політичних наук, керівник Центру соціально-політичних досліджень, а також представник Комітету виборців України у своїй доповіді на тему: «Місцеві вибори 2020: новинки виборчого законодавства» ознайомив слухачів із цьогорічними змінами до Виборчого кодексу.

Наступною прозвучала доповідь Івончик Анни, студентки 2-го курсу магістратури, яка, окрім цього, є волонтеркою та стажеркою програми «Будуємо Україну разом» та представницею GFPS-Україна в Хмельницькій області. Вона ознайомила аудиторію із темою «Соціально-психологічний портрет виборця 2020», у якій охарактеризувала специфічні риси сучасного електорату.

Грушанська Діана, магістрантка 2-го курсу, учасниця «Ліги інтернів» – програми стажування у Верховній Раді України представила публіці тему: «Я і новий виборчий бюлетень: як нам порозумітися?», у якому Діана детально пояснила як правильно голосувати за відкритими списками, щоб уникнути помилок і не змарнувати свій голос.

Активною публікою виступили студенти спеціальності «Політологія» та викладачі кафедри, які взяли активну участь у обговоренні кожного виступу. Загалом, захід був корисним для усіх його учасників, адже окрім просвітницького значення виконав практичну функцію і кожному допоміг ефективно підготуватися до голосування.

 

Студент 2 курсу магістратури

Боднарук Богдан